Ze voelde het al aangekomen… ‘Ik wil niet blijven eten bij mijn schoonzus’! Ze werd er al een beetje zenuwachtig van, want ja de vraag gaat weer komen.. en nu? Diepe zucht…
Een bakkie koffie en wat lekkers, even kletsen en ja daar is de vraag: ‘blijven jullie eten?’
‘nee, ik blijf niet eten’
Na maanden met een zere nek van de spanning en tegen haar zin in eten met een rot gevoel, is het gelukt om nee te zeggen, wat een verademing!
Erg ongemakkelijk dat wel, maar ze deed het en ging naar huis. Een rouwig, verdrietig gevoel kwam naar boven en ze wist… dit is omdat ik voor mezelf koos en alle andere keren dat ik dat niet deed voel ik nu. Nog een diepe zucht en een vlaag van verlichting volgde….. dit is fijn!
Waarom nee zeggen moeilijk is
We zijn gewend om ons aan te passen aan onze omgeving. Opvoeding, school, maatschappij etc. Erbij horen om gezien te worden. Het is zo in ons systeem geslopen. Grove grenzen werden overschreden en toch bleef de ‘nee’ uit. Wanneer iemand wel nee zei, werd er raar gekeken, werd je gezien als anders of misschien wel gek. Ging je jouw eigen weg dan helemaal. Het is heel moeilijk om voor jezelf te kiezen en nee te zeggen, maar zo nodig! Waar we vooral bang voor zijn, is de confrontatie die volgt nadat je ‘nee’ zegt. Want wat gebeurt daarna dan? Wordt iemand boos of verdrietig? Of reageert iemand misschien wel open en eerlijk? Je weet dat niet. Laat ik het zo zeggen: dat is oke en ja dat is spannend, maar het is vooral moeilijk omdat je het niet geleerd hebt, gelijk de mond gesnoerd werd wanneer je wel voor jezelf op kwam, of aan de kant gezet werd.
Wat er gebeurt als je geen nee zegt
In de angst voor de confrontatie die volgt wanneer je nee zegt, zit vaak de focus. Wanneer je die focus legt op jezelf en je bewust wordt wat het eigenlijk met jou doet wanneer je geen nee zegt, zal je zien dat het effect velen maten groter is dan de confrontatie met de ander.
Wanneer iemand boos wordt of teleurgesteld is wanneer je nee zegt, voelt dat niet fijn. Misschien ga je dan weer pleasen of je aanpassen waardoor het effect in jezelf nog groter wordt. Het enige wat er gebeurt als je focust op de ander, is dat je alleen ziet wat er bij de ander gebeurt en niet bij jezelf.
Waar je eigenlijk bang voor bent, is om afgewezen te worden, maar je wijst je zelf af als je geen nee zegt en als je je na de confrontatie weer gaat aanpassen, dan wijs je jezelf nog een keer af. Iemand kan jou niet afwijzen, dat kan alleen jij zelf!
Wanneer je naar jezelf kijkt en geen nee zegt dan gebeurt er het volgende:
– je wijst jezelf af
– je ziet je zelf niet staan
– je zelfvertrouwen beschadigt
– je maakt jezelf verdrietig
– je wordt bang om nee te zeggen
– je voelt je niet gehoord
Waar je bang was voor de ander, was je eigenlijk zelf!
Wat er gebeurt als je wel nee zegt
– jouw zelfvertrouwen groeit
– je voelt je veilig in jezelf
– je voelt je gezien
– je voelt je gehoord
– je ervaart duidelijkheid
– je voelt je sterk(er)
– de energie in jou klaart op
Let wel op waarom je nee wilt zeggen. Want als je nee zegt omdat iets spannend is, maar je het eigenlijk wel wilt, dan krijg je bovenstaande groei juist als je geen nee zegt.
Nee zeggen is ook fijn voor de ander
Wanneer jij nee zegt, ben je duidelijk voor jezelf en wanneer je duidelijk bent voor jezelf ben je dat ook voor de ander. Iemand kan teleurgesteld zijn, maar het is wel duidelijk voor hem of haar. Vaak zie ik dat mensen die hier bewust van zijn het erg waarderen als je eerlijk bent.
Stel iemand vraagt jou mee naar een verjaardag en jij wilt niet. Dan is het oké dat diegene dat jammer vindt. Dat is in dat moment en dat mag. Daarvoor hoef jij niet een hele avond jezelf rot te voelen!
Je bent niet alleen!
Weet dat je niet alleen bent hierin! Nee zeggen en voor jezelf opkomen is het lastigste wat er is, omdat we zo anders gewend zijn en we anderen niet willen teleurstellen. Maar dit is jouw leven en je mag dat leiden op jouw manier! Van lijden naar leiden!
Laat je niet gek maken door wanneer jij nee zegt en je eigen weg gaat, dat jouw omgeving daar anders op reageert. Wanneer dat gebeurt, is het een spiegel voor ze dat jij iets doet wat zij niet durven, en dat is oké.
‘zou je dat nou wel doen?’
‘ik denk niet dat jou dat lukt’
‘eet je bord leeg’
‘doe maar gewoon normaal’
Laten we met zijn allen voor onszelf opkomen! Laten we het doen en proberen want hoe weet je anders of iets lukt? Zelf bepalen of jij je bord leeg eet en normaal…. Wat is normaal?
Probeer uit, leef en lach. Soms maak je een keuze en pakt een situatie anders uit, en weet je wat… je hebt altijd weer een keuze!
Hoe zeg je nee?
Ga oefenen met iemand om te ervaren wat nee zeggen doet.
Met iemand waar je je veilig bij voelt. Zodat jouw lichaam kan wennen aan het nee zeggen. Kijk maar eens hoe jij reageert op een situatie wanneer iemand vraag of je mee wilt naar die verjaardag en jij niet mee wilt.
– je voelt de weerstand komen
– het wordt ongemakkelijk
– het kan verdrietig en onmachtig voelen
– jouw lichaam kan gaan vechten, vluchten of bevriezen
Wanneer je bewust word van jouw eigen patroon, wat gemaakt is om jezelf vanuit vroeger tot nu veilig te houden, kun je veranderen. Wanneer je dan oefent in een veilige setting, kun je jouw hele systeem/centrale zenuwstelsel tot rust brengen. En hierdoor wordt het ook weer makkelijker om nee te zeggen.
Oefening, laten we samen Nee zeggen:
- Adem 3 keer bewust in en uit, onder in je buik
- Wat wil jij niet? Naar die verjaardag, jezelf verantwoorden, een knuffel, op de koffie
- Zeg ‘nee’ in jezelf of hardop
- Ervaar wat er gebeurt in jouw lichaam, alles is oké!
- Ervaar wat er gebeurt wanneer je even bewust de tijd neemt om dit te voelen voor jezelf
- Adem in adem uit
- Glimlach voor jezelf en zeg: dat heb ik goed gedaan!
Liefs,
Yvonne van Alphen