In mijn vorige blog (lees hier) over begrip en hoe je om kan gaan met het feit dat andere mensen jou niet begrijpen, vertelde ik ook over vertrouwen. Dat wanneer je jouw eigen kracht niet meer in de handen van anderen legt voor begrip en goedkeuring, jouw zelfvertrouwen zal groeien.

Hoe dan? Dat ga ik je vertellen!

We zijn van kleins af aan groot gebracht met het feit dat we dingen moesten. Je moest doen zoals het hoort, je moest braaf zijn, je mocht niet huilen, je moest door, je moest leren lezen, je moest leren rekenen en je moest naar school, of je het nou leuk vond of niet. Want ja dat hoorde zo.

Daar zat je dan achter je tafeltje op school om een toets te maken, waarvan je bij jezelf al dacht: ‘moet ik dit nou doen om mezelf te bewijzen dat ik het kan?’

Daar stond je dan op de wedstrijd om te winnen, want als je won dan werd je gezien.

En daar stond je dan in je eigen bubbel, genietend van een grassprietje: ‘heerlijk voelde je in je hart, die kleine dingen. Het gevoel van de zon op je huid en de mooie bloemen en planten om je heen’.
Maar… niemand die jou zag. Je was anders…

Maar wie ben jij dan ?

Waar ben jij zelf gebleven na jaren van doen zoals het hoort en aanpassen? Leren dat begrip, erkenning en goedkeuring komt van andere mensen in plaats van binnen uit jouzelf. Wie ben jij onder al die lagen van conditionering?
Je voelt al een tijdje dat je wilt uitbreken in jezelf. Het voelt krap van binnen en je wilt niet meer zo verder zoals het hoort en zoals andere mensen willen. Je wilt ervaren hoe het is om je eigen dingen te doen op jouw manier. Ik zeg doen! Daar is moed en vertrouwen voor nodig.

Vertrouw jij jezelf?

  • Ken je het gevoel dat iemand anders jou belooft iets te doen en het dan niet doet? Voelt kut he?!
  • Ken je het gevoel dat iemand jou iets vraagt en je eigenlijk niet wil en het toch maar doet? Voelt kut he?!
  • Ken je het gevoel dat iemand iets vraagt, jij niet wil en het toch maar doet om de reactie te vermijden van die persoon. Omdat je bang bent dat je iets niet goed doet? Voelt kut he?!

Zelfvertrouwen heeft te maken met hoe jij met jezelf om gaat. Niet hoe iemand anders met jou om gaat, maar de manier hoe jij daar op reageert. Bijvoorbeeld door grenzen aan te geven en ‘nee’ te zeggen.

Ook is het belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf toe. Waarom doe je bepaalde dingen en voor wie?
Wanneer jij met jezelf afspreekt om elke ochtend een rondje te wandelen en je doet dit niet, dan doet dit afbreuk aan jouw zelfvertrouwen. Eigenlijk heel simpel.
Als je doet wat je afspreek met jezelf dan groeit jouw zelfvertrouwen. En groeit jouw zelfvertrouwen dan groeit over het algemeen jouw vertrouwen. Dan maakt het niet meer uit of je een ander kan vertrouwen of niet, je voelt en weet dat je op jezelf kun vertrouwen en bouwen.

Wil je er echt wat voor doen?

Om op een punt te komen dat je volledig in vertrouwen bent met jezelf, moet je aan jezelf werken en bewust zijn van wat je doet. Ik roep altijd: ‘je moet niks. Lekker niet doen als je dat niet wilt.’ Maar… als je vol vertrouwen wat wilt maken van jouw leven hier op deze aardbol, dan ‘moet’ je voor jezelf zorgen, eerlijk zijn en jezelf houden aan je eigen afspraken!

Hoe jouw zelfvertrouwen groeit

Leg de lat niet te hoog voor jezelf (wat je vast herkent). Begin met kleine afspraken met jezelf. Ga jezelf niet saboteren waardoor je in een slachtofferenergie terecht kan komen. Begin klein en stap voor stap! Er is geen haast en jij bepaalt!

Bijvoorbeeld:

  1. Zodra je wakker wordt in de ochtend even 5 keer bewust ademhalen
  2. Elke dag 10 minuutjes buiten zijn/wandelen
  3. Na 21.00 in de avond niet meer scrollen op je telefoon

Basisstappen voor zelfvertrouwen:

  1. Zorg voor jezelf door bewust te werken aan jezelf
    Vraag jezelf bij elke situatie af wat je echt wil. Wat resoneert meer? De ene keuze of de andere?
  2. Zeg vaker ‘nee’ en stel grenzen
    Probeer bij iemand waar je je veilig voelt eens ‘nee’ te zeggen. Of ga dit samen oefenen en kijken hoe dat voelt.
  3. Ben eerlijk naar jezelf
    Zonder eerlijkheid heb je gewoon geen idee wat je aan het doen bent. Daar schiet je niks mee op. Probeer hier ook weer in een veilige situatie te starten met voelen wat er in je omgaat en wat je ervan denkt.
    Bijvoorbeeld: ik denk dat ik goed voor mezelf zorg want ik wandel elke dag 30 minuten. Daarom kan ik wel vijf keer in de week friet eten terwijl ik het liefste gezonder wil leven.
    Lijkt me niet zo handig en eerlijk naar jezelf toe over je totale gezondheid.
    Mocht je dit zo echt willen, is het helemaal goed natuurlijk!
  4. Houd je aan de afspraken met jezelf
    Niets is zo vervelend als mensen die zich niet aan hun woord of afspraken houden. Dat geldt dan dus dubbel en dwars voor jouzelf. Spreek je met jezelf af dat als je wakker wordt even 5 minuten de tijd neemt om bewust te ademen. En doe dat dan, anders zeg je tegen jouw hele lichaam en geest: ik kan mezelf niet vertrouwen. Dat effect dendert dan weer door fysiek, mentaal en emotioneel, zonder dat jij het door hebt. Je vraagt je alleen steeds vaker af waarom je zo’n naar gevoel krijgt als je niet naar jezelf luistert. Het gaat je zelfs in energie achtervolgen.

Liefs,

Yvonne van Alphen